Symptomen

Parodontitis begint eerst bij de tandvleesrand (gingivitis) en zet zich hierna, bij geen of niet toereikende behandeling, verder onder het tandvlees voort. Indien de parodontitis niet behandeld wordt, gaan uiteindelijk tanden en kiezen verloren. 80% van de mensen hebben in meer of mindere mate ontsteking van het tandvlees. Bij 35% van deze mensen is dit in een gevorderd stadium. De meerderheid van de mensen die parodontitis hebben ervaren hier geen pijn van en zijn zich niet bewust van het probleem.

Symptomen van parodontitis en gingivitis kunnen zijn;

  • roodheid van het tandvlees.
  • bloedend tandvlees.
  • los staan van tanden/ kiezen.
  • slechte adem/ geur.
  • toename van de ruimte tussen de tanden en soms acute ontsteking (abcessen).

Peri- implantitis
In de situatie van peri-implantitis is er sprake van botafbraak rondom het implantaat. Het proces van botafbraak bij een implantaat verloopt namelijk vaak veel sneller dan bij een natuurlijk gebitselement. Voor het behandelen van peri-implantitis is meestal een chirurgische ingreep noodzakelijk.

 

Peri- mucositis
De mondverzorging rondom een implantaat vormt een belangrijk onderdeel van de mondverzorging van alle gebitselementen. De situatie van mucositis bij implantaten kan op dezelfde manier worden behandeld als gingivitis bij natuurlijke gebitselementen. Met behulp van een adequate mondhygiëne, mechanische plaque- en tandsteenverwijdering is peri-mucositis in de meeste gevallen goed te behandelen.