Behandeling: Parodontale chirurgie

Parodontale chirurgie kan noodzakelijk zijn om de eventuele restontstekingen (na de initiële fase) te verwijderden. Het verrichten van een parodontale chirurgie kan ook andere redenen hebben dan het verwijderen van de restontstekingen bij het tandvlees en het bot. Chirurgie kan geïndiceerd zijn ten behoeve van een grafting procedure of kroonverlenging of een regeneratieve chirurgische behandeling.

Recessiebedekking

Chirurgie ten behoeve van recessie bedekking:

De oorzaak van tandvlees recessie (teruggetrokken tandvlees) zijn onder andere:

  • Parodontitis.
  • Trauma (harde tandenborstel, hard poetsen enz).
  • Orthodontische afwijking van de gebitselementen (het gebitselement staat ver buiten de tandenboog).

Er zijn diverse chirurgische technieken om de gingiva recessie (tandvlees recessie) te behandelen.

De meest betrouwbare en gebruikte techniek is bindweefsel grafting of connectieve tissue grafting.

Hierbij wordt bindweefsel van het gehemelte geoogst om ter plekke van de verloren gaande tandvlees bij de plaats van recessie te zetten, de graft moet daarna door middel van hechtingen goed vast gezet en geïmmobiliseerd worden.

 

Regeneratieve chirurgie

Door middel van deze chirurgische techniek wordt in specifieke botdefecten getracht om de verloren vergane botweefsel terug te winnen. Hierbij wordt het botdefect opgevuld met materialen dat het lichaam stimuleert tot de aanmaak van nieuw bot en parodontale weefsels.

Kroonverlenging

Kroonverlenging wordt uitgevoerd wanneer een tand/kies ver onder het tandvlees gebroken/beschadigd is en de tandarts een kroon op de tand/kies wilt vervaardigen, dan wordt door middel van een parodontale chirurgie ruimte vrij gemaakt voor het prepareren van een kroon.

Regeneratieve chirurgie wordt op indicatie uitgevoerd met het doel om de afgebroken en beschadigde weefsels (met name het kaakbot) op te bouwen.

Alveole opbouw

Chirurgie ten behoeve van alveole (tandkast) regeneratie:

Na het verwijderen van een gebitselement zal het kaakbot verder terugtrekken. Dat leidt tot een defect in de kaakwal en verlies van botvolume. Indien ter hoogte van de getrokken gebitselement een implantaat gewenst is, is het erg belangrijk dat er voldoende bot in horizontale en verticale zin aanwezig is. In dit soort gevallen zal het gebitselement atraumatisch verwijderd worden en de alveole (tandkast) opgevuld worden met botvervangers en bedekt worden met een collageen membraan.